Krem z dyni

0 (0 ocen)

.Wszędzie dynie...zarówno te małe jak i duże ozdabiają nasze stoły,podwórka i talerze.Można z niej przyrządzić na prawdę rozmaite potrawy: zupy,placki,gulasze,desery i ciasta.U mnie dziś zupa-jesienna,rozgrzewająca i bardzo aromatyczna.

Składniki:

  • 1,2 kg miąższu dyni
    400 ml bulionu warzywnego
    3 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    1 łyżeczka kuminu
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 łyżki oliwy
    pieprz
    sól
    Dodatkowo:
    pestki dyni
    jogurt grecki

Krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy na mniejsze kawałki,obieramy ze skóry i usuwamy pestki.Układamy w naczyniu żaroodpornym,wlewamy na dno naczynia odrobinę wody i przykrywamy folią aluminiową.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy do momentu,aż dynia będzie miękka.U mnie trwało to około godziny.W tym czasie obieramy cebulę i czosnek,drobno siekamy
  • 2. .W garnku rozgrzewamy oliwę,wrzucamy czosnek i cebulę.Podsmażamy chwilę,aby cebula zmiękła.Następnie dodajemy curry,paprykę,kumin i mieszając podsmażamy jeszcze chwilę.Upieczoną dynię miksujemy na purée,dodajemy do garnka z przyprawami,zalewamy bulionem i gotujemy około 5 minut.Tak przygotowaną zupę blenderujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Krem przed podaniem dekorujemy jogurtem naturalnym i posypujemy podprażonymi pestkami dyni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy