Krem z czerwonej soczewicy z imbirem i chilli

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca zupa z soczewicy idealna na jesienne i zimowe chłody

  • 55 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -200 g czerwonej soczewicy
    -1 litr bulionu z warzyw lub drobiowego
    -1 puszka krojonych pomidorów (400g)
    -2 średnie marchewki
    -1 czerwona cebula
    -1 papryczka chilli
    -2 łyżki oleju
    -2 ząbki czosnku
    -kawałek imbiru (ok. 3cm)
    -kilka ziarenek czerwonego pieprzu lub kolendry (do dekoracji)
    -sól i czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z czerwonej soczewicy z imbirem i chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek posiekać, a papryczkę gęsto ponakłuwać (np. wykałaczką). Obrać imbir i przekroić na pół. Obrane marchewki pokroić na nieduże kawałki, soczewicę opłukać. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać marchew, imbir, chilli i smażyć chwilę razem. Wrzucić soczewicę, wlać bulion i dodać pomidory. Gotować przez ok. 40minut. Usunąć chilli oraz imbir i zmiksować zupę, tak aby powstał gęsty krem. Dodać przyprawy i wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Imbir Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować