Zupa krem z czerwonej kapusty

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo dobra zupa z pięknym kolorem :)

  • 40 min

Składniki:

  • pól główki czerwonej kapusty,1 marchewka,1cebula,1pietruszka,kawałek pora,2 ziemniaki.2 liście laurowe,2 ziela angielskie,łyżeczka majeranku,sól,pieprz,łyżka masła,kostka rosołowa,łyżka octu jabłkowego
    Dodatkowo :śmietana 30 % lub kwaśna

Zupa krem z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapuste kroimy w cieńkie paski i podsmażamy na masle ,solimy do smaku.
    Do garnka wrzucamy pokrojona marchewkę,ziemniaki,pietruszkę,pora i cebulę,liście laurowe,ziele i również chwilę podsmażamy ,dodajemy gotową kapustę, zalewamy wodą trochę ponad kapustę.Gdy woda sie zagotuję dodajemy kostkę i gotujemy aż warzywa będą miękkie na koniec dodajemy majeranek.Trochę studzimy wyciągamy ziele i liścia i blendujemy.Po zblendowaniu dodajemy ocet jabłkowy do smaku ok 1 łyżki,sól i pieprz.Zupę dekorujemy śmietaną , można podawać z grzankami.:)
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy