Krem z cukinii z pieczoną ciecierzycą i jadalnym mchem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Doskonała w smaku, o kremowej konsystencji i delikatnej barwie. Podana z pieczoną, chrupiącą ciecierzycą oraz z intensywnie zielonym mchem jadalnym podbiła moje serce.

Składniki:

  • Na 3-4 porcje:

    1,5kg cukinii
    3 średniej wielkości ziemniaki
    1 mała cebula
    2 małe ząbki czosnku
    500-600 ml bulionu
    100g kremowego, śmietankowego serka topionego
    sól, pieprze do smaku
    4 łyżki oliwy z oliwek
    4 łyżki mchu jadalnego
    100g pieczonej ciecierzycy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z cukinii z pieczoną ciecierzycą i jadalnym mchem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Podsmażamy. Cukinię obieramy, wydrążamy środki z nasionami i kroimy w małą kostkę. Dodajemy wraz z łyżką oliwy z oliwek na patelnię. Warzywa podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem dodając po ok 5 minutach serek topiony podzielony na mniejsze cząstki. Ponownie dusimy do całkowitego rozpuszczenia serka. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem. Na talerzu ozdabiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek, jadalnym mchem oraz pieczoną ciecierzycą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować