Doskonała w smaku, o kremowej konsystencji i delikatnej barwie. Podana z pieczoną, chrupiącą ciecierzycą oraz z intensywnie zielonym mchem jadalnym podbiła moje serce.
Składniki:
Na 3-4 porcje:
1,5kg cukinii
3 średniej wielkości ziemniaki
1 mała cebula
2 małe ząbki czosnku
500-600 ml bulionu
100g kremowego, śmietankowego serka topionego
sól, pieprze do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki mchu jadalnego
100g pieczonej ciecierzycy
Krem z cukinii z pieczoną ciecierzycą i jadalnym mchem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Podsmażamy. Cukinię obieramy, wydrążamy środki z nasionami i kroimy w małą kostkę. Dodajemy wraz z łyżką oliwy z oliwek na patelnię. Warzywa podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem dodając po ok 5 minutach serek topiony podzielony na mniejsze cząstki. Ponownie dusimy do całkowitego rozpuszczenia serka. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem. Na talerzu ozdabiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek, jadalnym mchem oraz pieczoną ciecierzycą.
Komentarze