Krem z cukinii

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zima jak na razie odpuściła, jednak gdyby wróciła, a nawet jeżeli nie wróci, to krem z cukinii nie tylko Was rozgrzeje, ale również posmyra kubki smakowe ;) Delikatny z lekką nutą imbiru to jest to czego mi brakowało w ostatnich dniach, do tego pieczone ziemniaczki om nom nom :)

  • 30 min

Składniki:

  • Zupka:
    2 duże cukinie
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    łyżka ziół prowansalskich
    łyżeczka imbiru
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżka śmietany 18%
    3 łyżki masła
    Pieczone ziemniaki:
    300 g ziemniaków
    sól,pieprz
    łyżka oregano
    łyżka bazylii
    3 łyżki oliwy
    słodka papryka do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku, którym będziemy gotowali naszą zupę, roztapiamy masło, na którym podsmażamy, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Cukinię kroimy w cienkie plastry i również dodajemy do garnka. Podsmażamy aż lekko zmięknie, a następnie blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i śmietanę, i gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu.

    W międzyczasie bierzemy się za ziemniaczki. Obieramy je i kroimy na cienkie plasterki, przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy razem z oliwą. Wykładamy na papier do pieczenia i przed włożeniem do piekarnika posypujemy czerwoną papryką. Pieczemy w 180°C przez 15 minut. Zupę podajemy na ciepło z łyżką śmietany i świeżo upieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować