Krem z cukini i bazylii

0 (0 ocen)

  • 30 min

Krem z cukinii i bazylii cytrynowej. Zupa bardzo smakowała mojej rodzinie za sprawą bazylii która ma posmak cytryny i zupa pachnie nią właśnie. Polecam taki lekki kremik w sezonie letnim kiedy cukinia jest tania. Bazylię sama wyhodowałam.

  • 30 min

Składniki:


  • 2 cukinie 600 g
    3 szklanki bulionu warzywnego
    1 garść bazylii cytrynowej
    sól, pieprz
    4 łyżki śmietany 30 %
    2 łyżki słonecznika prażonego
    2 cebule średnie
    olej

Krem z cukini i bazylii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebula przesmaozna 1.
    Cebule obieram i kroję w kostkę. Przesmażam na oleju. Dodaję pokrojoną cukinię w kostkę. Zostawiam paski do dekoracji.
  • cukinia gotowana w bulionie 2. Zalewam bulionem i gotuje aż cukinia będzie miękka.
  • zupa miksowana 3. Następnie dodaję bazylię cytrynową, miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem. Podaję ze śmietaną, i słonecznikiem prażonym oraz świeżą bazylią, i kawałkiem cukinii podgotowanej.

Komentarze

Podobne przepisy