Krem z cukini

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekki i pożywny krem, który można podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    3 średniej wielkości cukinie zielone
    1 cukinia żółta
    1 koncentrat bulionu warzywnego
    750ml wody zimnej
    4 łyżki ziaren słonecznika
    2 łyżki ziaren dyni+ do posypania na talerzu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 duże ząbki czosnku
    1 średnia cebula biała
    50ml słodkiej śmietany 30% + odrobina na wierzch
    Sól, pieprz do smaku

Krem z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziarna słonecznika i dyni prażymy na oliwie. Można to zrobić od razu w garnku, w którym chcemy przygotować krem. Po ok 5 minutach dodajemy posiekany czosnek, cebulę oraz umytą i pozbawioną nasion cukinię w mniejszych kawałkach. Zalewamy wodą oraz bulionem. Gotujemy do miękkości, miksujemy. Śmietankę łączymy z odrobiną zupy i wlewamy do całości. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z ziarnami i grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy