Krem z cieciorki, batata, marchwii i fasoli

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zdrowa, gęsta i rozgrzewająca

  • 40 min

Składniki:


  • 8 średnich marchewek
    1 puszka cieciorki (gotowanej na parze Bonduelle)
    1 mały batat
    1 puszka pomidorów bez skórki
    1 cebula
    1 puszka fasoli białej
    garść suszonej włoszczyzny
    sól, pieprz, szczypta płatków chilli

Krem z cieciorki, batata, marchwii i fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i batata obrać, pokroić w większą kostkę i przełożyć do garnka. Zalać wodą tak, aby 1/2 zajmowały warzywa. Posolić, gotować aż zmiękną. Dodać cieciorkę, odsączoną z zalewy fasolę i suszoną włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu 15 minut. W tym czasie na łyżeczce masła klarowanego zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do zupy razem z pomidorami. Doprawić solą, pieprzem, chilli. Podgotować jeszcze kilka minut. Ostudzić i zblendować. Można podać z grzankami cebulowymi-tak ja zrobiłam. Można też dodać zapieczoną bagietkę z serem lub grissini.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy