Krem z buraków z gruszką i chrzanem

4.5 (188 ocen)

Piękna kolorystycznie, ciekawa smakowo, zupa krem z buraków i gruszek. Dość ostry smak doskonale łagodzi dodany zamiast śmietany półtłusty twaróg

Składniki:

  • 75 dag buraczków ćwikłowych
    2 duże gruszki
    1 cebula
    3 szklanki bulionu warzywnego + na ewentualne rozrzedzenie
    3 łyżki oleju
    1 łyżka tartego ostrego chrzanu
    świeżo wyciśnięty sok z cytryny
    sól
    pieprz
    półtłusty twaróg
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z buraków z gruszką i chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki dokładnie wyszorować, obrać i pokroić w kostkę.
    Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
    Cebulę obrać i posiekać.
    W rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojone buraczki i smażyć uważając, żeby się nie przypaliły, około 5 minut.
    Dodać pokrojone gruszki, posiekane cebule, podlać 1/3 szklanki wody i poddusić przez kilkanaście minut często mieszając.
    Wlać bulion, rondel przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości.
    Odstawić do lekkiego przestudzenia, zmiksować i ponownie zagrzać.
    Jeśli jest zbyt gęsta, dolać jeszcze bulionu lub wody.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i chrzanem.
    Zupę podać posypaną pokruszonym twarogiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Chrzan Gruszki Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować