Krem z buraków

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyjątkowo pyszne połączenie buraków i jabłek, idealne danie na bezmięsny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 80 dag buraków
    6 szklanek ( i 1/5l) bulionu drobiowego
    8 dag masła
    2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    2 jabłka
    200 ml białego wytrawnego wina
    1 pęczek cebulki dymki
    90 ml śmietany 30%
    sól, pieprz

Krem z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule, czosnek, jabłka i buraki obierz. Cebule, czosnek i dymkę posiekaj, a buraki i jabłka pokrój w plasterki. W głębokim rondlu roztop połowę masła, dodaj cebule i smaż około 5 min, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek, buraki i jabłko, przesmaż kolejne 5 min. Dolej wino i odparuj. Następnie dolej bulion, dopraw solą i pieprzem, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 30 min. Na koniec całość zmiksuj. Na patelni roztop pozostałe masło, dodaj dymkę i smaż około 5 min, aż zmięknie. Zupę rozlej do talerzy i podawaj z kleksem śmietany oraz dymką.

Porady

Zamiast z dymką zupę można podawać z grzankami.

Komentarze

Podobne przepisy