Krem z buraków

  • wyświetlono: 89 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wyjątkowo pyszne połączenie buraków i jabłek, idealne danie na bezmięsny obiad.

  • 60min

Składniki

80 dag buraków
6 szklanek ( i 1/5l) bulionu drobiowego
8 dag masła
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 jabłka
200 ml białego wytrawnego wina
1 pęczek cebulki dymki
90 ml śmietany 30%
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Krem z buraków

  • 1. Cebule, czosnek, jabłka i buraki obierz. Cebule, czosnek i dymkę posiekaj, a buraki i jabłka pokrój w plasterki. W głębokim rondlu roztop połowę masła, dodaj cebule i smaż około 5 min, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek, buraki i jabłko, przesmaż kolejne 5 min. Dolej wino i odparuj. Następnie dolej bulion, dopraw solą i pieprzem, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 30 min. Na koniec całość zmiksuj. Na patelni roztop pozostałe masło, dodaj dymkę i smaż około 5 min, aż zmięknie. Zupę rozlej do talerzy i podawaj z kleksem śmietany oraz dymką.

Porady

Zamiast z dymką zupę można podawać z grzankami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuburaki

Komentarze

Podobne przepisy

image-153fmtd

Dodane przez: gosia56

Zupa krem z buraków według Gosi

Pierwszy raz robiłam krem z buraków...

Krem z buraka naciowego z jajkiem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Krem z buraka naciowego z jajkiem

Dostałam w prezencie trochę liści...

Zupa krem z buraków

Dodane przez: monika_4466

zupa krem z buraków

Ta zupa to całkiem inna odsłona...

Krem z buraków z gruszką i chrzanem

Dodane przez: edytaha

Krem z buraków z gruszką i chrzanem

Piękna kolorystycznie, ciekawa...

Zupa krem.

Dodane przez: Słodko Słodka

Zupa Krem z Pieczonych Buraków

Dziś serwuje coś lekkiego,coś dla...

Zupa krem z buraków z imbirem

Dodane przez: AnetaJ

Zupa krem z buraków z imbirem

Ta zupa jest aromatyczna, słodka,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE