Krem z buraczków

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzisiaj na obiad zaserwowałam pyszną i sycącą zupę - krem z buraczków. Do takiej zupy można śmiało dodać sok z cytryny, imbir, śliwki, śmietanę, paszteciki... jest cała gama produktów, które świetnie do niej pasują. Jej dużym plusem jest również bardzo szybkie przygotowanie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg buraków
    4 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 duży ziemniak
    kilka ziaren gorczycy
    1 kieliszek octu
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek
    1 litr wody lub bulionu

    ugotowane ziemniaki
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Krem

Krem z buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki i ziemniaka dokładnie myjemy, obieramy i razem z cebulą kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek razem z ziarnami gorczycy (uwaga, ziarenka lubią strzelać jak popcorn :) ). Gdy aromat przyprawy zacznie się unosić, wrzucamy warzywa i podsmażamy ok 15 minut.
  • 2. Do rondla wrzucamy podsmażone warzywa i zalewamy je wodą lub bulionem. Całość gotujemy ok 15 minut, warzywa muszą całkiem zmięknąć (czas gotowania zależny jest od wielkości warzyw), a następnie mielimy je blenderem na krem.
  • 3. Zupę doprawiamy kieliszkiem octu, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Krem podajemy z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami i posiekanym koperkiem.

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/02/krem-z-buraczkow.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować