Krem z buraczków

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzisiaj na moim stole zamiast tradycyjnego barszczu gościł krem z buraczków. Serdecznie go polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 dużych buraczków
    4 duże ziemniaki
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    2 ząbki czosnku
    3 łyżeczki cukru
    2 łyżki octu
    sól, pieprz, wegeta
    śmietanka 18%,
    2l wody

Krem z buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki i 2 ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po ok 20 minutach blenderem miksujemy zupę na gładki krem. Dodajemy ocet, cukier, sól, pieprz i wegetę. Na koniec dorzucamy obrane 2 ząbki czosnku i zostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Pozostałe 2 ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Krem z buraczków podajemy z ziemniakami i śmietanką. SMACZNEGO!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy