Krem z buraczków

0 (0 ocen)

  • 60 min

Oto nowa zupa buraczkowa.Zdrowa, lekka ale sycąca.Idealna o każdej porze roku. Zimą rozgrzewa a latem świetnie sprawdza się również w postaci chłodnika! Uwaga - kto raz spróbuje zakocha się na zawsze!

  • 60 min

Składniki:

  • 750 g buraków
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 marchewki
    1 pietruszka
    2 jabłka
    1 łyżka miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    1,2 l wody lub bulionu warzywnego
    Kilka ziarenek kolendry
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju rzepakowego
    Pieprz biały i cytrynowy do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Krem z buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz 2 ząbki czosnku i doprawiamy kilkoma kroplami maggi. W międzyczasie warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, partiami dodajemy pokrojone warzywa i masło. Dusimy 10 minut.
  • 2. Następnie do warzyw dodajemy miód i obrane i pokrojone w dużą kostkę jabłka i dusimy jeszcze chwilkę. Kiedy zaczną się lekko karmelizować wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku.
  • 3. Świetnie smakuje z grzankami z razowego chleba lub z łyżką jogurtu greckiego/śmietany. Bądź też posypany natką pietruszki czy kiełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Jabłka Kolendra Miód Pieprz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować