Oto nowa zupa buraczkowa.Zdrowa, lekka ale sycąca.Idealna o każdej porze roku. Zimą rozgrzewa a latem świetnie sprawdza się również w postaci chłodnika! Uwaga - kto raz spróbuje zakocha się na zawsze!
60 min
Składniki:
750 g buraków
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
2 jabłka
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1,2 l wody lub bulionu warzywnego
Kilka ziarenek kolendry
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
Pieprz biały i cytrynowy do smaku
Krem z buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz 2 ząbki czosnku i doprawiamy kilkoma kroplami maggi. W międzyczasie warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, partiami dodajemy pokrojone warzywa i masło. Dusimy 10 minut.
2.Następnie do warzyw dodajemy miód i obrane i pokrojone w dużą kostkę jabłka i dusimy jeszcze chwilkę. Kiedy zaczną się lekko karmelizować wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku.
3.Świetnie smakuje z grzankami z razowego chleba lub z łyżką jogurtu greckiego/śmietany. Bądź też posypany natką pietruszki czy kiełkami.
Komentarze