Krem z brokuła z nutą cytryny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pożywna bomba witaminowa. Taką zupę krem z powodzeniem można zabrać ze sobą do pracy.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 duży brokuł
    1 średni ziemniak
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 1/2 litra domowego bulionu warzywnego
    4 suszone liście z limonki (kaffir)
    2 łyżki masła
    1 łyżka oleju
    sól (opcjonalnie)
    świeżo zmielony czarny pieprz
    szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
    1/2 łyżeczki cukru

Krem z brokuła z nutą cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle z olejem zarumienić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać szczyptę cukru, pokrojonego w kostkę ziemniaka i posiekany czosnek. Chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, dodać różyczki brokuła, liście limonki, skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową. Gotować do miękkości warzyw. Wyciągnąć liście limonki. Zupę zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem i ponownie podgrzać. Podawać gorącą z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Komentarze

Podobne przepisy