Krem z brokuła i cukinii z klopsikami ziemniaczanymi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczny, wiosenny krem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Krem:
    brokuł 1 szt,
    cukinia 1 szt,
    cebula 1 szt,
    czosnek 2 ząbki,
    bulion warzywny 750 ml,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia,
    Klopsiki:
    ziemniaki 80 dag,
    posiekany koperek 3 łyżki,
    jajko 1 szt,
    mąka 2 łyżki,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia,
    Dodatkowo:
    śmietana 18 % 2 łyżki,
    pomidorki koktajlowe 3 szt,
    posiekany koperek 3 łyżki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z brokuła i cukinii z klopsikami ziemniaczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i zagotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Następnie ziemniaki zmielić, dodać jajko, mąkę, koperek oraz sól i pieprz. Ciasto wymieszać i formować niewielkie kulki które smażyć na oleju na złoty kolor.
    Cebulę obrać i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, cukinię pokroić na plasterki, a brokuła podzielić na różyczki. Na oleju podsmażyć najpierw cebulę, następnie dodać czosnek, brokuła i cukinię i chwilę razem smażyć. Całość zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Zupę rozdrobnić blenderem na jednolity krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Krem przelać na talerze. Podawać z klopsikami, śmietaną i pokrojonymi pomidorkami. Całość posypać koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować