krem z borowików

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kremowa, delikatna ale aromatyczna, słodka, po prostu przepyszna była ta zupa! Mając dużą ilość świeżych borowików nie sposób było jej nie zrobić. Grzybową uwielbiam z makaronem i tak też podałam

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • włoszczyzna
    1 kg borowików
    2 łyżki masła
    sól, pieprz, maggi
    ziele angielskie
    liść laurowy
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    łyżka mąki
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z borowików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę zalać 1,5 litra wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować powoli na małym ogniu. Grzyby pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Kilka kawałków odłożyć, resztę wrzucić do garnka z bulionem warzywnym, przyprawić i gotować około pół godziny. Z zupy wyłowić liście i ziele. Zmiksować ją blenderem na gładko. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wody, zagęścić zupę i zagotować. Przed podaniem posypać natką pietruszki i dodać odłożone grzyby.

Porady

Można użyć grzybów mrożonych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować