Krem z białych szparagów z talarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z selera, marchwi, pora, pietruszki, czosnku zrobić wywar wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Szparagi dokładnie obrać by nie były łykowate, odciąć końcówki i główki. Główki podgotować do miękkości, łodygi pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać pokrojone szparagi i dusić do miękkości. Wywar przecedzić przez sito. Dorzucić do wywaru cebulę i szparagi wraz z kostkami rosołowymi. Zmiksować z mlekiem i śmietaną, na koniec dodać żółtka, cały czas mieszając, ale nie doprowadzając do wrzenia.
Talarki ziemniaczano- koperkowe
Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać miękkie masło, żółtko i przyprawy. Wymieszać i szybko połączyć z mąką. Formować kulki (można oprószyć mąką by nie kleiły się do rąk). Widelcem zrobić wzorek – krateczkę i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180˚C do zrumienienia.
Krem podawać z talarkami ziemniaczano- koperkowymi wraz z główkami szparagów.
Komentarze