Krem z białych szparagów z talarkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Krem z białych szparagów z talarkami ziemniaczano- koperkowymi

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KREM Z BIAłYCH SZPARAGóW:
    - białe szparagi: 2 pęczki
    - marchewka świeża: 400 gramów
    - por-mały kawałek: 160 gramów
    - pietruszka świeża: 50 gramów
    - seler kawałek: 100 gramów
    - czosnek do smaku ząbki: 2 ząbki
    - cebula średnia: 2 sztuki
    - woda okolo: 3 litry
    - liść laurowy: 4 sztuki
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    - pieprz czarny ziarnisty: 10 sztuk
    - masło naturalne: 3 łyżki
    - kostka rosołowa wieprzowa: 1 sztuka
    - kostka rosołowa drobiowa: 1 sztuka
    - mleko 2%: 200 mililitrów
    - śmietana 18 %: 100 mililitrów
    - żółtko surowe: 2 sztuki
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - pieprz do smaku: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
    TALARKI ZIEMNIACZANO- KOPERKOWE:
    - ziemniaki surowe: 400 gramów
    - żółtko surowe: 1 sztuka
    - koperek posiekany: 3 łyżki
    - masło naturalne: 1 łyżka
    - mąka paszenna: 3 łyżki
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - pieprz do smaku: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z białych szparagów z talarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z selera, marchwi, pora, pietruszki, czosnku zrobić wywar wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Szparagi dokładnie obrać by nie były łykowate, odciąć końcówki i główki. Główki podgotować do miękkości, łodygi pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać pokrojone szparagi i dusić do miękkości. Wywar przecedzić przez sito. Dorzucić do wywaru cebulę i szparagi wraz z kostkami rosołowymi. Zmiksować z mlekiem i śmietaną, na koniec dodać żółtka, cały czas mieszając, ale nie doprowadzając do wrzenia.
    Talarki ziemniaczano- koperkowe
    Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać miękkie masło, żółtko i przyprawy. Wymieszać i szybko połączyć z mąką. Formować kulki (można oprószyć mąką by nie kleiły się do rąk). Widelcem zrobić wzorek – krateczkę i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180˚C do zrumienienia.
    Krem podawać z talarkami ziemniaczano- koperkowymi wraz z główkami szparagów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować