Krem z białych szparagów z serem gruyere

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam szparagi i zupy kremy. W weekend postanowiłam do tradycyjnego kremu z białych szparagów dodać nieco sera gruyere i posiekanego szczypiorku- było szybko i baaardzo smacznie:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - białe szparagi: 1 pęczek
    - ziemniaki surowe (średnie): 2 sztuki
    - wywar wołowo- warzywny: 800 mililitrów
    - śmietana 36 %: 100 mililitrów
    - ser gruyere: 4 łyżki
    - szczypiorek siekany: 3 łyżki
    - sól , pieprz (do smaku): 1 sztuka

Krem z białych szparagów z serem gruyere - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obieramy, myjemy i kroimy na około 2 cm kawałki. Grubsze końcówki szparagów gotujemy w wywarze przez 5 minut po czym dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pozostałe szparagi. Gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną. Miksujemy dokładnie blenderem. Wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i startym na grubych oczkach serem gruyere oraz odrobiną świeżo mielonego pieprzu kolorowego.

Komentarze

Podobne przepisy