Krem z batatów z granatem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy curry, cumin i smażymy 1 minutkę. Do cebuli dodajemy obrany i pokrojony w kostkę batat (jeśli używamy upieczonego miąższu batata dodajemy go dopiero przed blendowaniem całości), ziemniaki i marchewkę – podlewamy wszystko bulionem i gotujemy około 20 minut pod przykryciem lub do momentu kiedy warzywa staną się miękkie.
Kiedy warzywa zmiękną zupę blendujemy, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem – gotujemy jeszcze 5 minut.
Na patelni prażymy pestki słonecznika.
Zupę nalewamy do miseczek na każdą kładziemy łyżkę jogurtu i dekorujemy ją prażony słonecznikiem, granatem i kolendra/pietruszką. Serwujemy gorącą – smacznego ; )
Komentarze