Krem z batatów z granatem i słonecznikiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pełna smaku, różnych tekstów i kolorów prosta, aromatyczna i pyszna zupa z batatem w roli głównej poleca się na zimowy (i nie tylko) obiad

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średniej wielkości batat (lub miąższ z 2 upieczonych batatów)
    2 marchewki
    2 średniej wielkości ziemniaki
    1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka curry
    1 łyżeczka cuminu
    1 łyżeczka soku z limonki
    4-5 łyżek jogurtu naturalnego
    1 granat
    4-5 łyżek pestek słonecznika
    1 garść kolendry lub pietruszki
    2 łyżki oliwy
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pesto Krem

Krem z batatów z granatem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy curry, cumin i smażymy 1 minutkę. Do cebuli dodajemy obrany i pokrojony w kostkę batat (jeśli używamy upieczonego miąższu batata dodajemy go dopiero przed blendowaniem całości), ziemniaki i marchewkę – podlewamy wszystko bulionem i gotujemy około 20 minut pod przykryciem lub do momentu kiedy warzywa staną się miękkie.
    Kiedy warzywa zmiękną zupę blendujemy, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem – gotujemy jeszcze 5 minut.
    Na patelni prażymy pestki słonecznika.
    Zupę nalewamy do miseczek na każdą kładziemy łyżkę jogurtu i dekorujemy ją prażony słonecznikiem, granatem i kolendra/pietruszką. Serwujemy gorącą – smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować