krem warzywny

0 (0 ocen)

  • 20 min

pyszna i zdrowa zupa. w sam raz na zimne jesienne dni.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 puszki groszku konserwowego
    1,5 szkl. pokrojonej marchewki
    1 cebula ząbek czosnku
    2 łyżki mąki
    2 kromki chleba
    1 łyżka przyprawy uniwersalnej
    pieprz
    szczypta curry
    2 łyżki oliwy

Krem warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w talarki a czosnek drobno siekamy. Groszek odsączamy z zalewy.
  • 2. Rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej cebulę i czosnek. Podsmażamy krótko. Następnie zasypujemy mąką cebulę i czosnek . Smażymy do zrumienienia. Dodajemy marchewkę i zalewamy wszystko 1,5 l wody oraz wsypujemy przyprawę. Gotujemy marchew do miękkości.
  • 3. Do gotującej zupy dosypujemy groszek. Gotujemy 5 min. Miksujemy wszystko za pomocą blendera na gładki krem. Doprawiamy wszystko pieprzem i curry do smaku. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Krem serwujemy z tak przygotowanymi grzankami..

Porady

Zamiast groszku konserwowego możemy użyc takiej samej ilości świeżego lub mrożonego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy