Krem waniliowy

0 (0 ocen)

  • 5 min

Krem nadaje się do ciasta jako nadzienie, które będzie później pieczone.

  • 5 min

Składniki:

  • 300 ml wody
    4 łyżki mąki kukurydzianej
    1 laska wanilii
    120 g cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    3 żółtka

Krem waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy 300 ml wody, 1 łyżeczkę soku z cytryny, wsypujemy 4 łyżki mąki kukurydzianej. Laskę wanilii tłuczemy ze 120 g cukru i również dodajemy do garnka. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy pojedynczo 3 żółtka. Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu, po czym garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

Porady

Taki krem możemy użyć jako nadzienie do ciasta, które będziemy później piec. Wystarczy wówczas wymieszać taki krem waniliowy z ubitą śmietaną kremówką (100 ml).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy