Krem truskawkowy w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Robienie czekoladowych miseczek najsłodsze zajęcie moich dzieci. Przez pewien czas można mieć spokój, a I sprzątanie sprawia frajdę

  • 40 min

Składniki:

  • 15 dkg gorzkiej czekolady
    30 dkg truskawek
    20 dkg mascarpone
    2 łyżeczki soku z cytryny
    50 g cukru pudru
    100 g śmietanki kremówki
    ponadto:
    liski mięty do dekoracji i 16 foremek papierowych

Krem truskawkowy w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. czekoladę połamać na kawałki i włożyć do garnuszka, a następnie podgrzać ją w kąpieli wodnej na średnim ogniu do rozpuszczenia od czasu do czasu mieszając. Po 2 foremki wstawić jedna w druga i wysmarować wewnęrzną foremkę grubą warstwą czekolady. Odczekać, aż czekolada zastygnie po czym delikatnie usunąć papier. Truskawki umyć , oczyścić z szypułek rozgnieść widelcem. Mascarpone utrzeć z sokiem z cytryny i cukrem pudrem dodać do truskawek. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do kremu. Foremki napełnić kremem na krótko przed podaniem. Przybrać listkami mięty i ustawić na półmisku lub talerzykach.

Porady

Mascarpone można zastąpić chudym twarogiem i w ten sposób zmniejszyć ilość kalorii.

Komentarze

Podobne przepisy