Krem truskawkowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

..orzeźwiający, aromatyczny i witaminowy deser..

  • Łatwy

Składniki:


  • - truskawki świeże: 0.5 kilograma
    - cukier (opcjonalnie) do smaku: 2 łyżki
    - cytryna: 1 sztuka
    - śmietana kremówka: 250 mililitrów
    - żelatyna w proszku: 1.5 dekagrama

Krem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy bardzo dokładnie, przecieramy przez sitko lub rozdrabniamy w elektrycznym mikserze.
    Przecier truskawkowy słodzimy do smaku, dodając także sok wyciśnięty z 1/2 - 1 cytryny.
    Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w malej ilości gorącej wody - po czym lekko ochłodzoną dodajemy do przecieru i bardzo dokładnie mieszamy (można nawet przez chwilę ubijać sprężyną).
    Gdy przecier zaczyna lekko tężeć, łączymy go z ubitą na sztywno śmietaną.
    Krem przekładamy do szklanych salaterek i wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy truskawkami, miętą i czekoladą. Można tez podawać z biszkoptami.
    Smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy