Krem szpinakowo-jarmużowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pożywna zielona zupa krem. Szpinak można wykorzystać nie tylko w farszach ale dodawać go można do zup. Tworzą świetny duet z jarmużem. Oba piękne zielone, pełne witamin a często niedoceniane. Polecam taką zupę z chipsami z jarmużu i migdałami.

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g jarmużu
    100 g szpinaku
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 ziemniaki
    800 ml bulionu warzywnego
    sól, pieprz
    1 liść laurowy
    3 łyżki śmietany ukwaszonej
    2 łyżki migdałów prażonych
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem szpinakowo-jarmużowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem szpinakowo jarmużowy 1. Szpinak i jarmuż płuczę i osączam z wody.
  • Krem szpinakowo jarmużowy 2. Cebule kroję drobno, przesmażam na patelni razem z czosnkiem pokrojonym. Dodaję ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, liść laurowy i chwilę przesmażam razem. Zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu aż ziemniaki będą aldente.
  • szpinak i jarmuż dodany do zupy 3. Garść jarmużu zostawiam do zrobienia chipsów. Wrzucam jarmuż i szpinak i dalej gotuję aż ziemniaki zmiękną a warzywa nie stracą koloru. Wyjmuję liść laurowy i miksuję wszystko blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Na patelni na oleju przesmażam liście jarmużu aż będą chrupiące. Zupę podaję ze śmietaną,chipsami z jarmużu i migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować