Krem szparagowy z migdałowo-pietruszkowym pesto i ptysiowym groszkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezonowa zupa z białych szparagów i innych warzyw, której delikatny smak idealnie komponuje się z wyrazistym, aromatycznym zielonym pesto i chrupiącym ptysiowym groszkiem.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g białych szparagów
    1 cebula
    2 ziemniaki
    500ml bulionu drobiowego
    50ml śmietany 30%
    2 łyżki masła
    szczypta gałki muszkatołowej
    2 łyżki soku z cytryny
    sól
    pieprz

    Pesto:
    1 pęczek natki z pietruszki
    6 łyżek oliwy
    50g migdałów
    1 łyżka soku z limonki
    sól morska
    pieprz

    Dodatkowo:
    60g groszku ptysiowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pesto Krem

Krem szparagowy z migdałowo-pietruszkowym pesto i ptysiowym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem szparagowy z migdałowo-pietruszkowym pesto i ptysiowym groszkiem 1. Szparagi umyć, oczyścić, odłamać końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większą kostkę, cebulę drobno posiekać.
  • Krem szparagowy z migdałowo-pietruszkowym pesto i ptysiowym groszkiem 2. Cebulę lekko zeszklić na maśle, dodać szparagi, ziemniaki i lekko podsmażyć. Następnie dodać bulion, szczyptę gałki muszkatołowej i gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą, pieprzem i zmiksować blenderem do postaci kremu. Następnie wlać zahartowaną śmietanę i chwilkę gotować na małym ogniu.
  • Krem szparagowy z migdałowo-pietruszkowym pesto i ptysiowym groszkiem 3. Pesto:
    Wszystkie wymienione składniki przełożyć do blendera. Zmiksować
    do postaci pasty, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krem szparagowy z migdałowo-pietruszkowym pesto i ptysiowym groszkiem 4. Krem szparagowy podawać z pesto i ptysiowym groszkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe szparagi Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować