Delikatny, kremowy mus śmietankowy z drobinkami czekolady,na którym podajemy miękką, niemalże rozpadającą się w ustach słodką gruszkę, świetnie kontrastuje z chrupiącymi orzechami w karmelu
30 min
Składniki:
(na 2 porcje)
1 duża gruszka
sok z 1/2 cytryny
4-5 łyżek cukru trzcinowego
1 szczypta cynamonu
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
krem:
1/ 2 tabliczki czekolady gorzkiej
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
fix do śmietany (opcjonalnie)
Krem stracciatella z karmelizowaną gruszką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Gruszkę obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plastry. Obtaczamy w soku z cytryny aby nie ciemniały. Dodajemy trochę cynamonu.
W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy cukier,a kiedy zrobi się karmel dodajemy do niego gruszki wraz z całym sokiem z cytryny. (Karmel zrobi się twardy, ale po dalszym podgrzewaniu się rozpuści)
Gruszki w karmelu podgrzewamy aż zrobią się miękkie, ale nie rozpadające. Wyjmujemy z garnka, a w reszcie karmelu obtaczamy posiekane orzechy.
Przygotowujemy krem.
Czekoladę ścieramy na drobnej tarce. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (opcjonalnie można dodać śmietan fix, ale nie jest to konieczne). Do ubitej śmietany wsypujemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy.
Krem przekładamy do pucharków/misek, a na nim układamy po kilka plasterków przestudzonej gruszki w karmelu oraz orzechy.
Komentarze