Krem stracciatella z karmelizowaną gruszką i orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatny, kremowy mus śmietankowy z drobinkami czekolady,na którym podajemy miękką, niemalże rozpadającą się w ustach słodką gruszkę, świetnie kontrastuje z chrupiącymi orzechami w karmelu

  • 30 min

Składniki:

  • (na 2 porcje)
    1 duża gruszka
    sok z 1/2 cytryny
    4-5 łyżek cukru trzcinowego
    1 szczypta cynamonu
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    krem:
    1/ 2 tabliczki czekolady gorzkiej
    250 ml śmietany kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    fix do śmietany (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Bita śmietana Karmel

Krem stracciatella z karmelizowaną gruszką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszkę obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plastry. Obtaczamy w soku z cytryny aby nie ciemniały. Dodajemy trochę cynamonu.

    W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy cukier,a kiedy zrobi się karmel dodajemy do niego gruszki wraz z całym sokiem z cytryny. (Karmel zrobi się twardy, ale po dalszym podgrzewaniu się rozpuści)

    Gruszki w karmelu podgrzewamy aż zrobią się miękkie, ale nie rozpadające. Wyjmujemy z garnka, a w reszcie karmelu obtaczamy posiekane orzechy.

    Przygotowujemy krem.
    Czekoladę ścieramy na drobnej tarce. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (opcjonalnie można dodać śmietan fix, ale nie jest to konieczne). Do ubitej śmietany wsypujemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy.

    Krem przekładamy do pucharków/misek, a na nim układamy po kilka plasterków przestudzonej gruszki w karmelu oraz orzechy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Orzechy Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować