Krem snickers

4.49 (163 ocen)

  • 10 min

Kto pamięta smak sklepowego Snickersa do chleba? Wielu z nas do tej pory chętnie wróciłoby do tego smaku, ale niestety smarowidło zostało wycofane ze sklepowych półek. Dlaczego więc nie spróbować odtworzyć tego smaku? Domowy krem jest bardzo zbliżony w smaku do popularnego batona.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej (o smaku karmelu), lub puszka mleka skondensowanego słodzonego
    500 g orzeszków ziemnych solonych
    1 gorzka czekolada (100 g)
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Snickers Desery

Krem snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z opakowania odsypujemy na patelnię 400 g orzeszków. Prażymy je przez ok 5 minut, a następnie bardzo dokładnie mielimy blenderem na gładki krem. W ten sposób powstaje masło orzechowe.
  • 2. Pozostałe 100 g przerzucamy na sito i dokładnie płuczemy z soli, a następnie prażymy na patelni przez ok 5 minut a następnie mielimy blenderem na gładki krem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do 100 g zmielonych orzeszków.
  • 3. Jeżeli nie mamy gotowej masy krówkowej, mleczko skondensowane gotujemy ok 3 godz na bardzo małym ogniu, aż powstanie karmel. Do zamykanego słoiczka wkładamy na zmianę masło orzechowe, czekoladę i masę krówkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować