1/5 l. wody
1 por-biała część
2 duże ziemniaki
200 g serka topionego śmietankowego ( 2 bloczki)
200 g tartego sera żółtego
2 żółtka
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki chili
sól , pieprz
Krem serowo-porowy z chipsami salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy, ziemniaki obieramy kroimy w kostkę , por w cienkie plasterki. Zalewamy wodą gotujemy do zmięknięcia warzyw.
2.Do garnka dokładamy serki topione zmniejszamy gaz , gdy się rozpuszczą dodajemy ser żółty-energicznie mieszamy.
Dodajemy przyprawy.
Zupę zdejmujemy z gazu odstawiamy do przestygnięcia -miksujemy blenderem na gładki krem.
Żółtka roztrzepujemy , wlewamy do zupy cały czas mieszając ją trzepaczką.
3.Salami przekrawamy na 4 trójkąty , smażymy na chrupko na odrobinie oleju.
Krem rozlewamy do talerzy na wierz układamy chipsy z salami.
Komentarze