Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami

0 (0 ocen)

Delikatna ale z charakterem , gęsta zupa krem z dwóch rodzajów selera smażonych na maśle.Jako syty dodatek do zupy mięsne pulpeciki ze szpinakiem , chrzanem oraz kaszą manną.Pyszna i pełna witamin propozycja obiadowa dla dorosłych i dla dzieci.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    10 łodyg selera naciowego
    1/2 bulwy selera korzeniowego
    300g.mielonej szynki wieprzowej
    200g jogurtu naturalnego gęstego

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    200g. szpinaku mrożonego w liściach

    Składniki robocze:
    1,5 l. wody
    1 jajko do sklejenia masy mięsnej
    4-5 łyżek kaszy manny do sklejenia masy mięsnej
    1 mała cebulka dymka
    2 ząbki czosnku
    mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
    masło klarowane do smażenia
    1 łyżka chrzanu do smaku
    świeżo mielony pieprz do smaku
    sól do smaku
    jogurt naturalny gęsty do podania z zupą
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pulpety Sosy Krem

Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 

Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami 1. Krem z selera:Seler korzeniowy obieramy , wraz z selerem naciowym myjemy , kroimy na mniejsze kawałki.
    W garnku rozgrzewamy masło , smażymy warzywa aż lekko zmiękną.
  • 

Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami 2. Zalewamy wodą , gotujemy do miękkości.
    Doprawiamy solą , świeżo mielonym pieprzem oraz sosem piri-piri.
    Zdejmujemy z gazu miksujemy na gładki krem.
  • 

Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami 3. Pulpety mięsno-szpinakowe:Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła klarowanego przesmażamy drobno posiekany czosnek z cebulką dymką , dodajemy szpinak oraz jogurt naturalny , dusimy do zgęstnięcia.
    Do miski przekładamy mięso , dodajemy szpinak , jajko , chrzan , sól i pieprz ( sporo) oraz wsypujemy kaszę manną.
  • 

Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami 4. Wyrabiamy rękoma masę z której formujemy małe pulpety.
    Każdego pulpeta obtaczamy w mące pszennej.
  • 

Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami 5. Smażymy na rozgrzanym maśle na rumiano.
  • 

Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami 6. Pulpety dodajemy do zupy , gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10 min.
    Zupę podajemy oprószoną świeżo mielonym czarnym pieprzem z kleksem jogurtu naturalnego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować