Krem Romanesco z groszkiem ptysiowym i prażonymi orzeszkami pini

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 4 osób
  • Średni

Kalafior nie musi być nudny!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 duży kalafior romanesco
    1 mały kalafior zwykły
    3 kostki mrożonego szpinaku
    1 litr bulionu warzywnego
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy
    Sól, pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    Po łyżce gęstej kwaśnej śmietany na porcję
    Ok 3 łyżki prażonych orzeszków pini
    Groszek ptysiowy

Krem romanesco z groszkiem ptysiowym i prażonymi orzeszkami pini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej podgrzewamy na patelni, wrzucamy posiekaną cebulkę oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Podsmażamy i dodajemy podzielony na różyczki kalafior romanesco, kalafior zwykły oraz szpinak (głównie dla uzyskania koloru). Mieszając co jakiś czas smażymy ok 5 minut.
    Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy przygotowanym bulionem i gotujemy ok 25 minut- do miękkości kalafiora. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Blenderujemy.
    Krem podajemy na ciepło w towarzystwie kleksa kwaśnej śmietany, uprażonych orzeszków pinii oraz z groszkiem ptysiowym. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy