Krem porowo-groszkowy z dodatkiem oleju lnianego

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja zdrowej, dietetycznej zupy.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 por
    3 łyżki masła
    sól
    1l buliony warzywnego
    30 dag mrożonego groszku
    biały pieprz mielony
    opcjonalnie: 20 dag śmietany/ groszek ptysiowy/ 2 łyżki oleju lnianego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Krem porowo-groszkowy z dodatkiem oleju lnianego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por oczyścić i pokroić w krążki. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła, po czym dodać por i podsmażyć. Po chwili wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
  • 2. Do składników dorzucić groszek. Całość doprawić do smaku solą pieprzem. Podegrzewać jeszcze przez 10 minut na wolnym ogniu do miękkości groszku. Następnie zupę miksować blenderem do powstania kremu.
  • 3. Można dodać 2 łyżki oleju lnianego- wersja zdrowsza, lub śmietanę- wersja bardziej tucząca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować