Krem pomidorowy ze świeżą bazylią i melisą

0 (0 ocen)

  • 35 min

Łatwy w wykonaniu, pyszny aromatyczny krem z pomidorów gruntowych z dodatkiem listków bazylii i melisy

  • 35 min

Składniki:

  • DLA 4 OSÓB:
    4 duże pomidory gruntowe, pokrojone w kostkę
    2 cebule, drobno posiekane
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka koncentratu (niekoniecznie)
    1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    500 ml wywaru z kurczaka (może być z kostki)
    garść świeżej bazylii
    klika listków świeżej melisy
    1 łyżeczka oregano
    sól, pieprz
    + do podania: śmietana 18%

Krem pomidorowy ze świeżą bazylią i melisą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, oregano i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 3 minuty. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 15 minut.
  • 2. Do garnka wlewamy bulion lub wodę i dodajemy kostkę, koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem. Wrzucamy listki melisy i bazylii. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem. Przekładamy do miseczek, dekorujemy świeżą bazylią, dodajemy po łyżeczce śmietany. Smacznego!

Porady

Do naszego kremu możemy również dodać po 3 kulki sera mozzarella :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy