Krem pomidorowy z żurawiną i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 35 min

Idealna zupa w okresie letnim i nie tylko, bardzo sycąca dzięki dodatkowi w postaci serka.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki dla dwóch osób
    1 kg pomidorów malinowych
    3 średnie ząbki czosnku
    Sól, pieprz do smaku
    1 łyżka żurawiny - u mnie suszona
    1/2 opakowania suszonych pomidorów z ziołami- 135 g
    1 opakowanie serka mozzarella - 125 g
    Około 10 listków świeżej bazylii

Krem pomidorowy z żurawiną i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać pokrojony czosnek oraz kilka listków bazylii, całość rozgotować. Następnie przetrzeć przez metalowe sito. Wlać 1/2 l bulionu warzywnego, dodać suszone pomidory wraz z zalewą oraz żurawinę. Całość gotować około 10 minut. Następnie zmiksować , doprawić solą i pieprzem. Do lekko przestudzonego kremu dodać dowolnie pokrojony serek mozzarella, udekorować listkami bazylii.

Porady

1.Zamiast suszonej żurawiny można dodać świeży produkt.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy