Idealna zupa w okresie letnim i nie tylko, bardzo sycąca dzięki dodatkowi w postaci serka.
35 min
Składniki:
Składniki dla dwóch osób
1 kg pomidorów malinowych
3 średnie ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku
1 łyżka żurawiny - u mnie suszona
1/2 opakowania suszonych pomidorów z ziołami- 135 g
1 opakowanie serka mozzarella - 125 g
Około 10 listków świeżej bazylii
Krem pomidorowy z żurawiną i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać pokrojony czosnek oraz kilka listków bazylii, całość rozgotować. Następnie przetrzeć przez metalowe sito. Wlać 1/2 l bulionu warzywnego, dodać suszone pomidory wraz z zalewą oraz żurawinę. Całość gotować około 10 minut. Następnie zmiksować , doprawić solą i pieprzem. Do lekko przestudzonego kremu dodać dowolnie pokrojony serek mozzarella, udekorować listkami bazylii.
Porady
1.Zamiast suszonej żurawiny można dodać świeży produkt.
Komentarze