Wg mnie lepsze od zup są kremy, których jestem zagorzałą wielbicielką. Postanowiłam, że wrócę do tych delikatnych, niezbyt gęstych i w czystej postaci.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- krojone pomidory: 1 puszka
- bulion warzywny lub drobiowy: 2.5 szklanki
- mała cukinia: 1 sztuka
- duża papryka czerwona: 1 sztuka
- cebula: 1 sztuka
- małe jabłko: 1 sztuka
- olej do smażenia: 2 łyżki
- sól, pieprz, curry, imbir, chilli: 2 szczypty
- jogurt naturalny mały kubek: 1 opakowanie
Krem pomidorowo-cukiniowy z nutką curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w pióra, zeszklić na rozgrzanym w rondlu oleju. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, dodać do cebuli i chwilkę przesmażyć (ok. 5 min), następnie podlać wodą i dusić pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, dodać pomidory i pokrojone w dużą kostkę jabłko. Zalać bulionem i zagotować. Następnie zblendować i doprawić.
Przed podaniem udekorować łyżeczką jogurtu.
Komentarze