Krem piernikowo-jaglany

0 (0 ocen)

Zdrowy, krem o świątecznym , piernikowym akcencie:). POLECAM! Najczęściej stanowi on u mnie dodatek do pieczywa posmarowanego masłem. Do tego szklanka mleka i otrzymujemy pyszne śniadanie na słodko.

Składniki:

  • Składniki:
    • 200 gram pierników lukrowanych, bez nadzienia,
    • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
    • 1 szklanka kaszy jaglanej,
    • 1,5 szklanki mleka do gotowania kaszy,
    • 1 szklanka wody do gotowania kaszy,
    • szczypta soli,
    • 10 dag suszonych daktyli,

Krem piernikowo-jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowana kasza 1. Kasze jaglaną przelewamy gotująca wodą. Odsączamy. Dzięki temu straci ona posmak goryczki.
  • miksowanie 2. Wodę oraz mleko razem zagotowujemy. Do gotującego płynu dodajemy kaszę. Solimy całość i gotujemy do momentu jak kasza będzie miękka. Ugotowaną studzimy.
    Między czasie daktyle rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody, by napęczniały.
    Ugotowaną, przestudzona kaszę przekładamy do malaksera. Dodajemy do niej przyprawę do piernika i miksujemy.
  • dodanie pierniczków 3. . Następnie dodajemy daktyle. Na koniec kruszymy i dodajemy do kremu pierniczki. Całość miksujemy około 5 minut na gładki krem.
    Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.

Porady

Krem można przygotować także z wykorzystaniem innych korzennych ciasteczek!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy