krem pieczarkowy z papryką

0 (0 ocen)

  • 30 min

zwykły krem z pieczarek ale za sprawą papryki nabiera nowego smaku:)

  • 30 min

Składniki:

  • - pieczarki 250 g
    - bulion warzywny 1 l
    - cebula, czosnek
    - masło 3 łyżki
    - papryka 2 łyżeczki
    - mąka 2 łyżki
    - mleko 1 szklanka
    - koperek
    pieprz sól, śmietana

Krem pieczarkowy z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni. Dodajemy pokrojoną cebulę - chwilę podsmażamy, pokrojony czosnek. Po chwili pokrojone pieczarki. Po 5 minutach dodajemy paprykę i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dodajemy 2 łyżki mąki - energicznie mieszamy do czasu aż całość nam lekko zbrązowieje. Dolewamy mleko. Mieszamy. Zalewamy bulionem cały czas mieszając pozbywając się grudek. Dodajemy pieczarki. Gdy zupa zacznie się gotować zmniejszamy ogień. Po ok 15 minutach zupa jest już gotowa. Możemy dodać śmietanę i wymieszać w garnku lub zaserwować z kleksem w talerzu:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy