KREM PIECZARKOWY

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zupa prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mrozona włoszczyzna: 0.5 opakowania
    - pieczarki: 30 dekagramów
    - ziemniaki: 2 sztuki
    - bulion warzywny: 1 litr
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - masło: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - gęsta,kwaśna śmietana 22 %: 0.75 szklanki
    - sól, pieprz, cukier, sok z ctryny: 1 szczypta
    - natka pietruszki pęczek: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę włóż do garnka bez rozmrażania. Pieczarki oczyść, obierz, odetnij końcówki ogonków. Umyte grzyby pokrój w plasterki. Dodaj do włoszczyzny.
  • 2. Obierz i opłucz 2 ziemniaki. Pokrój w kostkę, wrzuć do garnka. Całość zalej rosołem lub bulionem z kostki. Dodaj liście laurowe i sporą szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
  • 3. W tym czasie na patelni rozgrzej masło, wsyp mąkę. Przygotuj jasnozłotą zasmażkę. Dodaj do zupy pieczarkowej, wymieszaj.
  • 4. Z zupy usuń liście laurowe. Wyjmij kilka plasterków pieczarek i odłóż do dekoracji. Resztę składników zmiksuj na gładki krem. Ponownie umieść na ogniu. Zupę- krem zapraw śmietaną. Podgrzej ale nie gotuj.
  • 5. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Udekoruj natką pietruszki i pieczarkami. Podawaj samą lub z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować