Krem paprykowo-kalafiorowy z mięsnym szaszłykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę upiecz w piekarniku, 180 st. C ok. 40 minut. Wyciągnij i włóż od razu do foliowego worka na 15 minut. Po tym czasie ściągnij z niej skórkę.
2.Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Przygotuj 2 garnki. Kostki warzywne rozpuść w 700 ml wrzątku. Cebulę rozdziel na 2 garnki i zeszklij na odrobinie oleju. Bulion rozlej po równo do garnków. Do jednego dodaj paprykę i przyprawy a do drugiego kalafior i przyprawy. W przypadku kremu z kalfiora konieczne jest dłuższe gotowanie, krem z papryki gotujemy krócej. Gdy warzywa są miękkie zblenduj je na gładko.
3.Mięso zmiel, dopraw przyprawami, dodaj jajko i oliwę, formuj na patykach w owalnym kształcie. Smaż na odrobinie oleju z każdej strony.
4.Kremy rozlewamy najpierw do kubków a potem równcześnie ale bardzo powoli wylewamy na talerz. Żeby kremy nie zmieszały się na talerzu, powinny mieć podobną konsystencję. Podajemy z mięsnym szaszłykiem. Dekorujemy listkami pietruszki.
Komentarze