Krem paprykowo-kalafiorowy z mięsnym szaszłykiem

0 (0 ocen)

Kolorowy talerz z kremami w towarzystwie mięsnego, aromatycznego szaszłyka.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu B:
    2 duże czerwone papryki
    350 g kalafiora
    0,5 kg mięsa mielonego z karkówki
    1/2 papryczki chilli

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 cebula

    Składniki robocze:
    Przyprawy do mięsa mielonego:
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżka sosu worcester
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta mielonej kolendry
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka siekanej pietruszki
    1 jajko
    1 łyżka oliwy
    sól, pieprz
    Przyprawy do kremu z papryki:
    1 łyżka papryki słodkiej w proszku
    1/2 chilli, sól, pieprz
    Przyprawy do kremu z kalafiora:
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    sól, pieprz

    2 kostki warzywne tzw. bulionówki
    trochę oleju do smażenia

    kilka drewnianych patyków

    Dekoracja:
    kilka listków pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Krem paprykowo-kalafiorowy z mięsnym szaszłykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczona i obrana ze skóry papryka 1. Paprykę upiecz w piekarniku, 180 st. C ok. 40 minut. Wyciągnij i włóż od razu do foliowego worka na 15 minut. Po tym czasie ściągnij z niej skórkę.
  • Gotowanie zup-kremów 2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Przygotuj 2 garnki. Kostki warzywne rozpuść w 700 ml wrzątku. Cebulę rozdziel na 2 garnki i zeszklij na odrobinie oleju. Bulion rozlej po równo do garnków. Do jednego dodaj paprykę i przyprawy a do drugiego kalafior i przyprawy. W przypadku kremu z kalfiora konieczne jest dłuższe gotowanie, krem z papryki gotujemy krócej. Gdy warzywa są miękkie zblenduj je na gładko.
  • Mięsne szaszłyki 3. Mięso zmiel, dopraw przyprawami, dodaj jajko i oliwę, formuj na patykach w owalnym kształcie. Smaż na odrobinie oleju z każdej strony.
  • 4. Kremy rozlewamy najpierw do kubków a potem równcześnie ale bardzo powoli wylewamy na talerz. Żeby kremy nie zmieszały się na talerzu, powinny mieć podobną konsystencję. Podajemy z mięsnym szaszłykiem. Dekorujemy listkami pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować