Krem owocowy

4.49 (183 ocen)

  • 45 min

Przepis dostałam od kuzynki, wywołał zawrót głowy w moim domu

  • 45 min

Składniki:

  • 6 żółtek
    10 dkg cukru
    2 dkg żelatyny
    75 g przetartych moreli z puszki
    75 g przetartych truskawek
    600 ml mleka
    olejek waniliowy ( kilka kropli)
    600 ml śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Krem owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem owocowy 1. Żółtka , cukier i mleko wymieszać. Podgrzewać na bardzo małym ogniu stale mieszając nie doprowadzić do wrzenia aż krem zacznie gęstnieć. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, wystudzić, wlać do kremu, wymieszać. Miskę z kremem wstawić do miski z lodem, mieszać aż się oziębi. Całą masę kremową podzielić na 2 porcje. Do jednej dodać morele a do drugiej truskawki. Krem z morelami rozlać do kieliszków. Kieliszki wstawić do lodówki lekko nachylić. Gdy masa zastygnie dolać krem z truskawek. Gdy druga warstwa zastygnie to na wierz wlać bitą śmietanę, udekorować truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować