Przepis dostałam od kuzynki, wywołał zawrót głowy w moim domu
45 min
Składniki:
6 żółtek
10 dkg cukru
2 dkg żelatyny
75 g przetartych moreli z puszki
75 g przetartych truskawek
600 ml mleka
olejek waniliowy ( kilka kropli)
600 ml śmietany kremówki
1.Żółtka , cukier i mleko wymieszać. Podgrzewać na bardzo małym ogniu stale mieszając nie doprowadzić do wrzenia aż krem zacznie gęstnieć. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, wystudzić, wlać do kremu, wymieszać. Miskę z kremem wstawić do miski z lodem, mieszać aż się oziębi. Całą masę kremową podzielić na 2 porcje. Do jednej dodać morele a do drugiej truskawki. Krem z morelami rozlać do kieliszków. Kieliszki wstawić do lodówki lekko nachylić. Gdy masa zastygnie dolać krem z truskawek. Gdy druga warstwa zastygnie to na wierz wlać bitą śmietanę, udekorować truskawkami.
Komentarze