Krem mleczny z nutką mandarynki

0 (0 ocen)

Po prostu coś pysznego :) bardzo delikatny, rozpływający się w ustach, a lekki mandarynkowy posmak dopełnia smakowitej całości ;)

Składniki:

  • 600ml mleka
    8 - 10 łyżek cukru
    1 op. cukru waniliowego
    4 żółtka
    20g mąki ziemniaczanej
    skórka otarta z 2 mandarynek

Krem mleczny z nutką mandarynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 500ml mleka zagotowujemy z cukrami i skórką z mandarynek. Pozostałe mleko miksujemy z mąką oraz żółtkami. Gdy mleko się zagotuje, usuwamy z niego skórkę z mandarynek, po czym wlewamy mieszankę z żółtkami. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze przez chwilę ciągle mieszając, do zgęstnienia.

Porady

Krem można podawać posypany odłożoną wcześniej skórką z mandarynek albo można jej w ogóle nie usuwać podczas gotowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy