Krem mascarpone z gruszką, likierem kokosowym i sosem z gorzkiej czekolady

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kuszący deser tylko dla dorosłych ze względu na sporą dawkę procentów. Delikatny krem mascarpone, skąpany w likierze kokosowym. Do tego gruszki i sos z gorzkiej czekolady. Kaloryczny... ale jaki pyszny. Wart grzechu.

  • 20 min

Składniki:

  • -100 g gorzkiej czekolady
    -200 g śmietany 30%
    -400 g serka mascarpone
    -2 łyżki cukru pudru
    -3 gruszki (u mnie konferencja)
    -6 łyżek mleka tłustego
    -15 łyżeczek likieru kokosowego

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krem mascarpone z gruszką, likierem kokosowym i sosem z gorzkiej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy mascarpone cały czas miksując na gładki krem.
  • 2 2. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, połamaną czekoladę rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem mleka ciągle mieszając.
  • 3 3. Na dno 4 pucharków lub szerokich szklanek wylewamy po 3 łyżki likieru. Dodajemy po 3 czubate łyżeczki kremu mascarpone. Polewamy łyżeczką sosu czekoladowego. Układamy gruszki. Wlewamy jeszcze po łyżeczce likieru.
  • 4 4. Przykrywamy pozostałym kremem, wygładzamy. Polewamy sosem czekoladowym. Można podawać od razu lub po schłodzeniu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować