Kuszący deser tylko dla dorosłych ze względu na sporą dawkę procentów. Delikatny krem mascarpone, skąpany w likierze kokosowym. Do tego gruszki i sos z gorzkiej czekolady. Kaloryczny... ale jaki pyszny. Wart grzechu.
20 min
Składniki:
-100 g gorzkiej czekolady
-200 g śmietany 30%
-400 g serka mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
-3 gruszki (u mnie konferencja)
-6 łyżek mleka tłustego
-15 łyżeczek likieru kokosowego
Krem mascarpone z gruszką, likierem kokosowym i sosem z gorzkiej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy mascarpone cały czas miksując na gładki krem.
2.Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, połamaną czekoladę rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem mleka ciągle mieszając.
3.Na dno 4 pucharków lub szerokich szklanek wylewamy po 3 łyżki likieru. Dodajemy po 3 czubate łyżeczki kremu mascarpone. Polewamy łyżeczką sosu czekoladowego. Układamy gruszki. Wlewamy jeszcze po łyżeczce likieru.
4.Przykrywamy pozostałym kremem, wygładzamy. Polewamy sosem czekoladowym. Można podawać od razu lub po schłodzeniu. Smacznego!
Komentarze