Krem marchwiowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pysznie marchewkowa zupka-krem. Fantastyczna dla dzieci i dorosłych

  • 50 min

Składniki:

  • 4-5 marchewek
    cała biała część pora
    2 łodygi selera naciowego
    2 cm kawałek imbiru
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
    sól
    2 łyżki śmietany
    2 l bulionu
    2 łyzki masła

Krem marchwiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew wymyj, obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce lub pokrój w kosteczkę.
  • 2. Por opłucz, pokrój na cienkie talarki.
  • 3. Wymyty seler naciowy pokrój w drobną kostkę.
  • 4. Na patelni roztop masło. Podsmaż na nim drobno posiekany imbir i czosnek. Dodaj por, całość posmaż jeszcze chwilkę, aż się zeszkli (nie przypal).
  • 5. Następnie dodaj resztę warzyw. Przypraw solą, papryką słodką i ostrą. Duś 5 minut.
  • 6. Potem dolej bulion i gotuj całość ok 20 minut (aż warzywa będą miękkie)
  • 7. Gdy zupka będzie gotowa zmiksuj ją blenderem, dopraw do smaku i ponownie zagotuj.
  • 8. Podawaj z klelsem ze śmietany

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy