Zupka ta jest pyszna lekka i kremowa. Robimy ją w dwóch wersjach . Light używając tylko 1 łyżeczkę oliwy i taką dla nie mających problemów z nadwagą na łyżce masła. Obydwie wersje są pyszne .
10 min
Składniki:
1/2 kg marchwi
1 szt pomarańcza,
1 łyżka masła lub oleju ,
1 cebula mała,
przyprawa uniwersalna
pieprz kolorowy ziarnisty
5 łyżek pestki dyni,
1 łyżeczka miodu
350 ml woda
Krem marchewkowy z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcza obieramy z łupiny i białej błonki. Marchewkę obieramy . Cebulę obieramy i drobno siekamy . Na maśle podsmażamy posiekaną cebulkę dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę. Smażymy.Dodajemy wodę ok 350 ml .
2.Dusimy marchewkę ok 10 min następnie dodajemy pokrojone w cząstki pomarańczę . Gotujemy doprawiamy Kucharkiem,miodem i pieprzem do smaku. Następnie miksujemy zupę na krem . Podajemy z pestkami dyni.
Komentarze