Jesień - prawdziwy raj dla gotujących. Obfituje we wspaniałe warzywa i owoce. Postanowiłam wykorzystać czas, gdzie marchewek na ogrodzie pod dostatkiem, by przygotować pyszny krem marchewkowy.
30 min
Składniki:
5-6 dużych marchewek
5 łyżek oleju rzepakowego
sól morska
1 por
2 pietruszki
sok z 2 pomarańczy
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%
sos sojowy, pieprz,
posiekany koperek
Krem marchewkowy z nutą pomarańczy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w kostkę, por w talarki.
Pora szklę na oleju, wrzucam marchew z pietruszką i chwilę
podsmażam, a następnie wrzucam warzywa do garnka.Wlewam tyle wody, aby zakryć warzywa, nie więcej,
wrzucam 1/2 łyżeczki soli. Gotuję do miękkości warzyw.
2.Miksuję całość przy pomocy blendera. Dodaję sok z pomarańczy,
słodką śmietankę i porządnie miksuję na gładki krem.
Doprawiam sosem sojowym, pieprzem i koperkiem.
Komentarze