KREM MARCHEWKOWY Z NUTĄ POMARAŃCZY.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jesień - prawdziwy raj dla gotujących. Obfituje we wspaniałe warzywa i owoce. Postanowiłam wykorzystać czas, gdzie marchewek na ogrodzie pod dostatkiem, by przygotować pyszny krem marchewkowy.

  • 30 min

Składniki:

  • 5-6 dużych marchewek
    5 łyżek oleju rzepakowego
    sól morska
    1 por
    2 pietruszki
    sok z 2 pomarańczy
    1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%
    sos sojowy, pieprz,
    posiekany koperek

Krem marchewkowy z nutą pomarańczy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w kostkę, por w talarki.
    Pora szklę na oleju, wrzucam marchew z pietruszką i chwilę
    podsmażam, a następnie wrzucam warzywa do garnka.Wlewam tyle wody, aby zakryć warzywa, nie więcej,
    wrzucam 1/2 łyżeczki soli. Gotuję do miękkości warzyw.
  • 2. Miksuję całość przy pomocy blendera. Dodaję sok z pomarańczy,
    słodką śmietankę i porządnie miksuję na gładki krem.
    Doprawiam sosem sojowym, pieprzem i koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy