Krem marchewkowy z imbirem i płatkami migdałów

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczny, gęsty krem marchewkowy z dodatkiem imbiru, posypany płatkami migdałów.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • marchew 1/2 kg
    pietruszka 1 szt
    cebula 1 szt
    olej rzepakowy 3 łyżki
    rosół 3-4 szklanki
    śmietana 1-2 łyżki
    imbir mielony 1 łyżeczka
    płatki migdałów 1-2 łyżki
    sól
    pieprz

Krem marchewkowy z imbirem i płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy warzywa i podsmażamy przez 5 minut. Przekładamy warzywa do garnka i zalewamy je rosołem. Gotujemy pod przykryciem przez 25 minut. Za pomocą blendera miksujemy zupę na gładki krem. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku imbirem, pieprzem i odrobiną soli. Nalewamy na talerze, posypujemy płatkami migdałów. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy