Krem marchewkowy

0 (0 ocen)

  • 10 min

Krem marchewkowy to prawdziwa uczta dla smakoszy marchewek jest lekka i pyszna idealna na lato i nie tylko, kto jej spróbuje nie może się oprzeć.

  • 10 min

Składniki:

  • 0,5 kg marchewek, 1 pietruszka, 4 średnie ziemniaki, 4 szklanki bulionu, sól, pieprz, 2 łyżki śmietany, koperek lub natka pietruszki do dekoracji.

Krem marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Obierz ziemniaki i również pokrój w kostkę. Dodaj ziemniaki do marchewki i pietruszki i zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Zupę zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem. Ponownie umieść zupę na palniku i doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj z kleksami ze śmietany, udekorowane natką pietruszki lub koperkiem.

Porady

Zupę-krem można podawać na gorąco lub na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy