Krem marchewkowo-dyniowy z lodami pomarańczowo-imbirowymi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekkie wiosenne danie, eleganckie i smaczne.

  • 60 min

Składniki:

  • 450g marchewki
    450g dyni
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 średnia cebula
    2-2,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
    100 g mrożonej marchewki z groszkiem
    sól
    pieprz czarny świeżo mielony

    lody
    1/2 szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego z pomarańczy)
    200 g śmietanki 30%
    1 łyżeczka świeżego imbiru, startego na tarce
    ewentualnie cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem marchewkowo-dyniowy z lodami pomarańczowo-imbirowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lody
    Dzień wcześniej przygotowujemy lody. Wyciskamy sok z pomarańczy, mieszamy go ze śmietanką, dodajemy imbir. Miałam bardzo słodkie pomarańcze, ale może się zdarzyć, że lody trzeba będzie nieco dosłodzić. Powinny być lekko słodkie. Całość przelewamy do pojemnika i zamrażamy. Nie ma konieczności używania maszynki do lodów. Nie ma też konieczności miksowania lodów podczas zamrażania. Do formowania kulek lodowych użyłam łyżeczki do robienia kulek z warzyw.
  • 2. Zupa
    W garnku podgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę oraz marchew i dynię, podsmażamy około 10 minut, mieszając. Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, gotujemy aż warzywa się rozgotują, miksujemy. Marchewkę z groszkiem blanszujemy we wrzątku.
    Zupę przelewamy do miseczek, dodajemy marchewkę z groszkiem i nakładamy porcje lodów. Gorąca zupa powoduje stopienie lodów i połączenie się smaków...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować