Krem marchewkowo-cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupa krem z aromatem cytryny. Polecam na jesienne chłody, kiedy słońca brak a możemy mieć je na talerzu.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 cytryny
    4 marchewki duże
    ¼ selery
    1/3 pietruszki dużej
    1 pierś z kurczaka
    1,5 litra wody lub rosołu
    Sól
    Pieprz
    ½ papryczki chili żółtej
    4 liście Rukoli

Krem marchewkowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieram, myję, to samo z selera i pietruszką robię. Wkładam do garnka, razem z piersią z kurczaka. Wlewam 1.5 litra wody i gotuję do miękkości około 30 minut. Wyjmuję pierś z kurczaka. Resztę warzyw blenderuję. Doprawiam solą, pieprzem wlewam sok wyciśnięty z jednej cytryny. Pierś kroję na kawałki i dodaję do zupy. Dekoruję papryczką chili i rukolą oraz plastrami cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy