Zupa krem z aromatem cytryny. Polecam na jesienne chłody, kiedy słońca brak a możemy mieć je na talerzu.
60 min
Składniki:
2 cytryny
4 marchewki duże
¼ selery
1/3 pietruszki dużej
1 pierś z kurczaka
1,5 litra wody lub rosołu
Sól
Pieprz
½ papryczki chili żółtej
4 liście Rukoli
Krem marchewkowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obieram, myję, to samo z selera i pietruszką robię. Wkładam do garnka, razem z piersią z kurczaka. Wlewam 1.5 litra wody i gotuję do miękkości około 30 minut. Wyjmuję pierś z kurczaka. Resztę warzyw blenderuję. Doprawiam solą, pieprzem wlewam sok wyciśnięty z jednej cytryny. Pierś kroję na kawałki i dodaję do zupy. Dekoruję papryczką chili i rukolą oraz plastrami cytryny.
Komentarze