Krem "Lemon Curd" z mrożonej cytryny

0 (0 ocen)

  • 30 min

Krem jest niesamowicie aromatyczny, aksamitny i bardzo orzeźwiający. Do tradycyjnego kremu używa się świeżych cytryn, jajek, cukru i masła.Moja wersja zrobiona jest z mrożonych cytryn, które w całości są starte na tarce, nawet biała skórka.Doskonały do przełożenia ciastek, tortów, makaroników itp

  • 30 min

Składniki:




  • SKŁADNIKI: na ok. 400 ml kremu ; czas przygotowania: 30 minut


    3 dobrze umyte i zamrożone cytryny
    2 jajka
    4 żółtka
    200 g cukru
    szczypta soli
    100 g masła


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem cytrynowy

Krem "lemon curd" z mrożonej cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny należy sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować, włożyć na kilka godzin do zamrażalnika.
  • 2. Mrożone cytryny zetrzeć na tarce.
    Do rondelka o podwójnym dnie wbić jajka, dodać żółtka, cukier oraz szczyptę soli Zmiksować.
    Do zmiksowanych jaj dodać startą cytrynę i masło.
    Rondelek ustawić na średnim ogniu i za pomocą kuchennej rózgi energicznie mieszamy do momentu jego zagotowania. U mnie potrwało to 20 minut. Po tym czasie krem wyraźnie zacznie gęstnieć. Pogotować 5 minut, ciągle mieszając, żeby nam się nie przypalił.
  • 3.
    Gotowy krem należy przetrzeć przez sitko, dzięki temu krem będzie gładki i aksamitny.
    Przełożyć do hermetycznego pojemnika lub słoiczka.
    Chłodny przechowywać w lodówce.
    Najlepiej zużyć w ciągu tygodnia.
    Smacznego :)
  • 4. Serdecznie pozdrawiam i zapraszam na facebook Esmeraldy Ze Smakiem
    http://www.facebook.com/EsmeraldaZeSmakiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować