Krem kukurydziany z wołowymi pulpecikami

0 (0 ocen)

Pikantny i o pięknym kolorze krem kukurydziany podałam z wołowo-kukurydzianymi pulpecikami, śmietanką i rumianymi pieczarkami. Wbrew pozorom, słodycz zupki nie jest aż tak intensywna i z dodatkiem mięsa smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

  • Dla 3 osób

    Składniki podstawowe z zestawu A:
    2 puszki kukurydzy konserwowej
    200g wołowego mięsa mielonego
    5 dużych pieczarek

    Składnik podstawowy dodatkowy
    5 malutkich ziemniaków lub 2 duże

    Składniki robocze:
    750ml wody
    1 kostka rosołowa drobiowa
    1 łyżeczka świeżo startego imbiru
    1/4 łyżeczki kurkumy
    sól, pieprz do smaku
    2 małe ząbki czosnku
    1 duża łyżka mąki
    1 małe jajko
    1 łyżka margaryny zwykłej
    1 łyżka masła
    5 łyżek oleju rzepakowego
    1/4 szklanki śmietanki 30%
    2 szczypty pieprzu cayenne
    1 łyżka drobno startego sera żółtego

    Dekoracja
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    listki świeżej bazylii
    2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pulpety Krem

Krem kukurydziany z wołowymi pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę gotujemy z kostką rosołową.
    Kukurydzę odcedzamy, przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę masła i dusimy na małym ogniu. Po ok 5 minutach dodajemy obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki, kurkumę, starty imbir i podlewamy połową przygotowanego bulionu. Pozostałą część dodajemy jak pierwsza w połowie wyparuje. Gotujemy ponownie ok 20 minut, dodajemy płynną śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne. Miksujemy. Zupę przecieramy przez sito bardzo dokładnie, a to co zostanie odkładamy.
  • 2. Mięso łączymy z jajkiem, posiekanym drobno czosnkiem, startym serem, mąką i 1 zaokrągloną łyżką pozostałości z przecedzonego kremu. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpeciki (powinno wyjść ok 8-10sztuk) i opiekamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Gotowe przekładamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy ok 20 minut.
  • 3. Umyte pieczarki wraz z ogonkami kroimy na grube ok 0,5cm talarki i smażymy ze szczyptą soli na rozgrzanej łyżce margaryny. Złociste przekładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • 4. Na talerz nakładamy krem kukurydziany, dekorujemy kwaśną śmietaną (ja użyłam do tego sylikonowego pisaka i wykałaczki), na środku układamy po 2-3 pulpeciki i kilka plastrów pieczarek. Dekorujemy słodką papryką i listkami bazylii. Smacznego!

Porady

Do przygotowania kremu można użyć ziaren świeżej kukurydzy z kolby. Pamiętajmy tylko by odpowiednio wydłużyć czas gotowania, by kukurydza nie była twarda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Mięso mielone Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować